Начало / Любопитно / „Малка книжка за Великден“ от Ирина Катеринска (анотация)

„Малка книжка за Великден“ от Ирина Катеринска (анотация)

След успеха на първата кулинарна книга на Ирина Катеринска за Коледа, издателство „Ентусиаст“ публикува „Малка книжка за Великден“. Авторката и нейният съпруг Димитър продължават да доказват, че са един чудесен тандем в своите кулинарни пътешествия. По професия тя е журналист и освен кулинарията, другата ѝ страст са думите, а Димитър е фотограф. Преди две години двамата предприемат кратко великденско пътешествие по време на което с удоволствие се потапят в характерните аромати и вкусове на Италия, Англия, Франция и Германия. Тази година те поемат на друго пътешествие и както винаги имат желание да го споделят с колкото се може повече хора. Всичко започва в кухнята на Ирина, където има десетки килограми брашно, захар, яйца и масло, леят се литри прясно мляко, анцуват свежи пролетни зеленчуци и сладки сушени плодове, а агнешкото има аромат на мента.

Кулинарната магия на авторката изтича от тетрадката със спомени за срещнати по света различни вкусове и онази с рецепти, получени от нови приятели, идващи от различни държави. Тя ви повежда из дебрите на вкусните сладкиши, които християните в Ливан приготвят за Великден, замесва малки козуначета с маков пълнеж, както ги харесват в Чехия и Полша, открива любимата си, но забравена рецепта за ризото със зелени аспержи, което се приготвя през цялата пролет в Германия. Вари портокали, докато се стопят на гъсто сладко, и покрива с него полския маслен сладкиш, наречен „Мазурек“, изпича пресни малки картофи с розмарин, както ги приготвят в Португалия и ги сервират към агнешкото за празничния обяд, пренася ни в Швеция с една особено привлекателна салата от яйца, лук и аншоа. За няколко часа ще се озовем и в детството на Димитър, където заедно с него и баба Елена замесват тестото на любимите в семейството им курабии.

Като приготвя всички онези рецепти – за италианския пай, спаначения киш, английските хлебчета, с които Ирина Катеринска се среща преди две години наживо, тя отново преживява всичко,  докато ги вкусва. И меси козунаци, разбира се. Меси ги бавно и с наслада, за да им даде нужното време и сили да се превърнат в пухкави сладки облаци. Димитър запечатва уханието на всички ястия в красивите снимки, които ще намерите в тази книжка. Рецептите са 23, сладки и солени. Носят в себе си духа на Великден, който можем да открием в сърцата на хора, разпръснати по целия свят, на всички континенти. И няма значение къде точно се намираме –
във влак, на кораб или в самолет, в Азия, Африка или Европа, у дома с близките си хора или сами със себе си. Празникът се случва в нас дори и когато обикаляме света, седнали на кухненската маса с книжка с рецепти в ръка.

„Малка книжка за Великден“  тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …