Начало / България / Иван Кулеков: „Тиква!” е много вкусна за четене

Иван Кулеков: „Тиква!” е много вкусна за четене

„Тиква! Ботаника на чувствата” на Александър Урумов беше представена в столичната книжарница „Хеликон-България” пред отбрана публика вечерта на 7 март. „Аз като героя на Тодор Колев – брат ми Робърт, хубаво свиря, но трудно започвам”, сподели авторът на книгата и даде думата на Иван Кулеков. Известният писател и сценарист уточни, че обича да обмисля нещата, за които говори, и че тук сред морето от книги, не е редно да се прави реклама, а да се препоръчва. 

„Това е трудна за препоръчване книга. Та това са 100 разказа. При това тя струва само 10 лева, за какво не сме ги дали. Българите не са издръжливи на много четене напоследък. Но не може да не се чете. Важно е да се знае, че тази „тиква” не може да се чете от друга тиква. Препоръчвам я горещо и на криминалния контингент, чрез нея може да се стане богат, а не да се разбива и краде. Много вкусна е за четене, идеална за метрото, всеки разказ продължава колкото една спирка, но има възможност да останете в метрото, докато я прочетете цялата. Писателят говори за другия с болка и със самоирония за себе си. Тук има много книги, но малко са такива като „Тиква!” и с малко хора може да се говори за литература”, заяви Кулеков.

Популярният комик Димитър Туджаров – Шкумбата, сподели, че току-що е бил с тъщата на изложба с гърмящи змии. Той уточни шеговито, че е инженер, а не читател.

„Книгата излиза точно навреме, когато сме в безпътица. Можеш да си свериш часовника с тази „Тиква”. Много от разказите са готови за сцената”, сериозно заяви комикът и „изигра” разказа от 84-а страница, предизвиквайки аплодисментите на публиката.

Извън сценария журналистът Горан Благоев каза: „Няма да ви остави тази „Тиква”. Тиквата е метафора на богатството. Разказите са вкусни семчици – неусетно се чете. Краткостта им е комплимент за автора, който лично преживява срещите с Бога. Очаквам го в студиото на „Вяра и общество”.

Александър Урумов благодари на присъстващите и домакините от „Хеликон”.

„Ножът е забит в тиквата. Има реални случки с властта. Искрен съм в 90% от разказите”, каза той и прочете два разказа.

„Тиква! Ботаника на чувствата” тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …