Начало / Любопитно / „Прованс завинаги” от Питър Мейл (анотация)

„Прованс завинаги” от Питър Мейл (анотация)

Колко са книгите, които четете с широка усмивка, а често и с весел смях? Хуморът в литературата е рядко срещано удоволствие, което Питър Мейл владее и използва с лекота и финес. Обичливото му английско остроумие е основният инструмент, с който прави своя занимателен и точен разрез на живота и обичаите в Прованс.

След 15 години работа в рекламния бизнес в Англия, Питър Мейл се измъква от „Медисън авеню”, за да се отдаде на писане – първо на образователни книги, а след като се преместват със съпругата му в романтичния и вкусен Прованс и публикува „Една година в Прованс“, която веднага се превръща в международен бестселър. Същият завиден успех имат „Прованс завинаги“, а после и „Отново Прованс“, „Хотел Пастис“, „Винена афера“, „Френски уроци“, „Добра година“ и още няколко романа посветени на френския Юг, на неговите хора и уникалните им обичаи, на неповторимата храна и френското вино.

„Прованс завинаги“ започва там, където свършва предишният автобиографичен роман-пътепис на англичанина Питър Мейл „Една година в Прованс“ и въпреки че може да се нарече негово продължение, книгата е все така оригинална и все така свежа откъм преживявания и образи както и първата, а вложеното чувство за хумор е дори по-силно и запомнящо се.

Питър Мейл ни среща с диригент на хор от крастави жаби, изпълняващи Марсилезата; води ни с карети на богат пикник в планината Люберон; запознава ни с изненадващо отзивчив търсач на черни трюфели; разказва ни за целеустременото куче Бой и за френските полицаи; дава ни урок по пастис. Авторът просто споделя още от приключенията – неговите и на жена му, в провансалския им живот с приятели, съседи-особняци, комични ситуации, уникална храна, вина и гастрономична култура.

В тази книга Мейл и съпругата му са малко по-мъдри и липсват първоначалните изненади от една непозната среда, но ги заместват по-спокойните наблюдения върху света, към който са си избрали да се приспособят. А това спокойствие всъщност дава възможност за едно по-задълбочено навлизане в местните особености и по-цялостен поглед върху вековния стил на живот в региона.

Дълбочината пък е балансирана с хумора, който е запазена марка на Питър Мейл, и от този баланс се ражда една гостоприемна, познавателна и щастлива книга.

„Прованс завинаги”  тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …