Начало / Свят / Бившата президентша на Германия се отбранява с книга

Бившата президентша на Германия се отбранява с книга

Била ли е бившата президентша компаньонка или не? От известно време насам този въпрос вълнува немалко германци. Сега обаче Бетина Вулф иска да сложи край на слуховете – с новата си книга и серия от заведени дела, съобщи „Дойче веле”.

След поредица от скандали през февруари Кристиан Вулф се оттегли от президентския пост на Германия. В петък съпругата му Бетина заведе съдебни дела срещу известния телевизионен водещ Гюнтер Яух и интернет концерна „Гугъл“. Водещият е обвинен в разпространяване на непотвърдени слухове за бившата президентша в рамките на неговото предаване; концернът „Гугъл“ пък в некоректно представяне на резултатите, появяващи се при търсене на името на бившата президентша –  заради функцията на търсачката при изписване на име да се появяват автоматично и най-често споменаваните думи, свързани с него. В случая на Бетина Вулф това са думите „проститутка“ и „ескорт-дама“.

Стъпката изглежда е планирана така, че да съвпадне с друго събитие – издаването на книгата на бившата първа дама на Германия, в която тя отговаря на обвиненията, адресирани към нея. Според тях през студентските си години Бетина Вулф е била момиче на повикване в два елитни клуба – „Chateau“ в Оснабрюк и „Аrtemis“ в Берлин,  където е работила под псевдонима „Лейди Виктория“. В книгата си „Бетина Вулф. Отвъд протокола“ на издателство „Рива“ бившата президентша предлага своята версия за това, как са били изфабрикувани обвиненията срещу нея. Там четем, че това е станало по времето, когато съпругът й Кристиан Вулф е бил министър-председател на провинция Долна Саксония. По този повод  „Зюддойче цайтунг“ пише, че слуховете били пуснати нарочно от съпартийци на съпруга й в Хановер, които на всяка цена искали да му провалят кариерата.

В книгата, която излиза на пазара тази седмица, Бетина Вулф категорично отрича да е работила като компаньонка. Тя разказва за страданията, причинени й от тази неприятна история: „Синът ми Леандер е принуден да чете в интернет отвратителни неща за мен“, казва тя и заключава: „Човек не може да изяде толкова много, колкото му се иска да повърне“.

Пред съда в Хамбург Бетина Вулф е подписала клетвена декларация, според която твърденията за миналото й на компаньонка са пълна измислица. Това е безпрецедентен случай за Германия, посочва по този повод „Зюддойче цайтунг“. А „Фленсбургер тагеблат“ коментира, че съдебните искове са възможно най-добрата реклама за биографичната книга на бившата президентша, която може да се окаже авторка на бестселър.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …