Начало / Интервюта / Валди Тотев: Чест и удоволствие е да участвам във фестивала „Четящият човек“

Валди Тотев: Чест и удоволствие е да участвам във фестивала „Четящият човек“

Владимир „Валди“ Тотев е композитор, певец и клавирист, част от легендарната рок група „Щурците“.
Свирил е с група „Фактор“, както и с иконата на българската естрада  Емил Димитров. С „Щурците“ работи от 1976 г., като е написал някои от най-известните песни на групата: „Футуролог“, „Огнен знак“, „Помниш ли“, „Среща с деня“,“Навечерие“.
В началото на 90-те години започва солова кариера и издава албумите „Далтонистът“ (1992), „Кръстопът“ (1995), „В часа на залеза“ (1999),“Светлината“ (2002) и „Ветровито“ (2004). Тотев отдава голямо значение на текстовете на песните си, за него пишат  Павел Матев, Александър Петров, Жива Кюлджиева, Димитър Керелезов, Тео Шишманов от „Тоника“и Робърт Бърнс.
Валди  ще свири на отриването на Летен фестивал „Четящият човек” (6 август)  с партньорката си – цигуларката Дими Димитрова.

––––––––––––––––––––––-

Защо решихте да участвате във фестивала „Четящият човек”? Къде се срещат музиката и текстът?
–    За мен е чест и удоволствие да участвам във фестивала „Четящият човек“, защото смятам, че аз, както и моите приятели, се числим към тази група. През годините съм прочел много проза, но трябва да призная,че в областта на поезията съм лаик. Затова и моите опити да пиша текстове за собствените си песни са доста плахи. Първата ми среща с поет беше през 1980 г. със съвсем младия тогава Волен Николаев. Поводът – песен, с която исках да участвам в младежки конкурс за естрадна песен, който се организираше в Студентския дом с помощта на БНТ и вестник „Народна младеж“. Основен двигател на конкурса беше Панайот Славчев. Спечелихме първа награда на публика и жури. Песента беше „Среща с деня“. Изпълнението  – на  „Щурците“. За съжаление никога оттогава не сме свирили тази песен на живо. На 6 август обаче зрителите в Летен театър – Бургас, ще имат възможност да я чуят в нов аранжимент в изпълнение на пиано и вокал Валди Тотев и цигулка Дими Димитрова.
Музика и текст могат да се срещнат в кафене, кръчма, под звездите, край морето, в ранна пролет или късна есен.С други думи навсякъде, стига да се търсят.

Какво ще свирите в Бургас?
–    В Бургас тази година с Дими ще започнем с „Помниш ли?“ от 1982 г и ще завършим със „Светлината“ от 2000 г. Другите песни запазваме в тайна.

Колко важен е текстът за едно рок парче?  От добрата поезия ражда ли се добра музика?
–    Музиката сама по себе си е международен език.Песните на „The Beatles“ покориха света, при все че повечето хора не са разбирали текста. Има хубава музика с посредствен текст и обратното. Стремежът е към съвършенство. Работата е там, че не всяко хубаво стихотворение е подходящо за песен. Някои са прекалено лични, други дълги, трети неудобни. Защото песента е кратък разказ или дори като виц. Не бива да е многословна , а накрая непременно трябва да има „Щрак!“. По въпроса : Кое е първичното?- няма определен отговор. Аз прелиствам стихосбирки, от които някои неща ме грабват веднага.Оставям ги да „втасат“, а подсъзнанието ми им търси подходяща музикална дреха .Разбира се понякога мелодията се натрапва като начало.

Продължавате ли да композирате? По чии текстове?
–    Последната песен, която написах, е по стихове на Жак Превер – „Фиеста“. Никога не съм бил много продуктивен, а сега още по-малко. Духовността на всеки индивид зависи на първо място от него самия. Най-силно влияние оказва семейството. След това приятелите. На трето място може би образованието. Знае се , че най-важни са първите седем години. Другото е лустро.

Какво е днешното състояние на българската рок музика? То има ли връзка с общото ниво на духовност на обществото сега?
–    Българската рок музика сега е в състоянието, в което се намират нейните представители в момента.Също както и българският футбол. Творчеството е индивидуален процес. Има личности, които могат да се издигнат далеч над общата маса. Горките!

Защо се получи парадоксът по време на тоталитаризма да има по-хубава музика и поезия отсега, когато уж вече има демокрация?
–    Не е парадокс,че липсват повече хубави идеи. Няма революционна обстановка.

Кои са днешните добри поети, които пишат текстове за хубава музика?
–    Има днешни, вчерашни и онзиденшни добри поети, но писането на текстове за песни е специфична дейност. За мен засега няма по-добър от Александър Петров. Не само защото заедно сме направили „Жена“,“Петък полунощ“ ,“Вдигни очи“ и „Светлината“.

Коя книга прочетохте последно? Препрочитате ли Тютчев?
–    Последната книга  – „Животът е другаде“ на Милан Кундера. Следващата е „Аз-българинът от Македония“.
Признавам – никога не съм чел Тютчев.

Как са колегите Ви от „Щурците”? Да очакваме ли, че някога ще напишете спомени за феноменалния ви успех?
–    Всички от „Щурците“ са добре. За съжаление надали ще свирим отново заедно. Иначе можеше да се кандидатираме за „Гинес” като група в непроменен състав повече от 36 години. Не зная за другите, но аз започнах мемоарите си. Засега бавно. Може да прочетете части, публикувани във в. „24 часа“.

 

Интервюто взе Румен Василев

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …