Начало / Автори / Един човек, който сам по себе си е учебник

Един човек, който сам по себе си е учебник

На 17 юли проф. Михаил Неделчев навърши 70. Предлагаме ви текста, посветен на известния учен, публикуван в dw.de.

М. Иванова

 

 

Литератор, яворовед, радикалдемократ, дисидент, колекционер на картички, ценител на женската красота, страстен оратор, заклет вегетарианец – всичко това е проф. Михаил Неделчев, който днес празнува 70-годишния си юбилей.

Докато текат ожесточените словесни баталии по въпроса кой има и кой няма място в учебниците по история, бива ли или не бива да се пренаписват, конюнктурно-политически или научен жест е актуализацията им, 70-годишния си юбилей празнува един човек, който сам по себе си е учебник. Вграден и вписан в множество от същностните сюжети на най-новата българска история, подвизаващ се уникално и ярко на българската обществена и културна сцена, превърнал социалните си роли отпреди и след промяната в запомнящо се и цялостно присъствие: проф. Михаил Неделчев. Гражданин, литератор, яворовед, радикалдемократ, модерен възрожденец, несмирим дисидент, събирач на памет, потомък на генерал Фичев, колекционер на картички, обсебен меломан, полонист, франкофон, страстен полемист и оратор, заклет и последователен вегетарианец, галантен ценител на женската красота.

Ще капнем, преди да изброим всичко, в което се излива неуморната му енергия да осъществява през годините високи и важни лични и обществени мисии, да пропагандира интелигентското градско живеене, да тълкува бляскаво националните литературни и исторически митове, да пише книги и отглежда идеи, да пътува непрекъснато и навсякъде, за да представя автор, текст или проект, да е насъщно нужен на студентите си от Департамент “Нова българистика” в НБУ, на приятелите си писатели, и живи, и мъртви, на по-младите си колеги и следовници.

Сред личностите, броящи се на пръсти

Преди промяната – и слава Богу мнозина са тези, които помнят – Михаил Неделчев бе посветен на българската литературна класика, с приносен нов прочит на автобиографизма в Яворовия поетичен свят. Трагическият поет с македонските и любовните си сюжети и до днес продължава да е сакрална изследователска територия за проф. Неделчев. В тази територия не успяха да нахлуят нито политическата кариера след промяната, нито всеотдадеността на обществените задачи по възраждането на списание “Демократически преглед” и Радикал-демократическата партия, нито създаването и активната дейност на дружество “Гражданин”.
Отпреди промяната помним и кой пръв се разхождаше със значка на полската “Солидарност” по софийските улици, и кой държеше еретично-просветителски речи навсякъде из България. Михаил Неделчев бе говорител на СДС, депутат от Бургаския избирателен район, създател на ярки и, уви, пророчески политически определения като “политически шебеклък” и “политическа бесовщина” от трибуната на Народното събрание.

С куфар книги и наръч стари картички

Всеки, който го познава отблизо, би могъл да сподели поне десетина митологични или анекдотични случаи от биографията на Михаил Неделчев, защото в контекста на всекидневието той е не по-малко интересен, впечатляващ и оригинален. Пътува към всяка цел с куфар книги и наръч стари картички, свързани с мястото, чието име може да е Солун, Созопол, Ню Йорк или Бретан. В хаотичната необозримост на личната си библиотека рядко намира книгите, които са му нужни на мига, и затова ги заема от приятели. Разсеяно закъснява, за да се яви навреме и произнесе незабравимата си реч. Тази реч, впрочем, може да прозвучи и на пешеходна пътека подир неспрял мутренски джип, на литературна конференция или в радио- и телевизионния ефир.
Каквото и още да напиша за Михаил Неделчев, ще ми се струва недостатъчно, непълно, незавършено – навярно защото днес той става само на седемдесет и му предстои още време, в което да се доразгръща в цялата си смайваща неповторимост, да досътворява големия си духовен градеж, да дописва себе си като наш насъщен учебник и учител. Честит юбилей!

 

 Редактор: А. Андреев

Книги от проф. Михаил Неделчев тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …