Начало / България / „Петото дете” – смразяващият роман на Дорис Лесинг, излиза до дни

„Петото дете” – смразяващият роман на Дорис Лесинг, излиза до дни

Най- сетне на българския книжен пазар ще се излезе романът „Петото дете” на Дорис Лесинг. Книгата беше публикувана в Обединеното кралство през 1988 г. и е преведена на много езици. Сега тя излиза в поредицата „Съвременна класика” на  издателство „Летера”  С „Петото дете“  Дорис Лесинг триумфира в сферата на фантастиката, нова за нея територия.

Това е смразяваща, завладяваща и дълбоко тревожеща книга, която може да се определи като роман на психологическия ужас. В разгара на сексуалната революция от 60-те години на миналия век Дейвид и Хариет споделят старомодния идеал за щастливо семейство с много деца. В началото техният брак е точно такъв, какъвто са си мечтали – раждат се четири хубави, здрави и умни деца. С петата бременност на Хариет нещата се преобръщат –  рожбата Бен е истинско чудовище и превръща живота им в ад. Оттук насетне те насочват цялата си енергия за „очовечаването“ на петото дете, но се отчуждават един от друг. Четирите им „истински“ деца охладняват към вече мрачния си дом и едно по едно отлитат в свои посоки… Неумолимо извънземното присъствие превръща в отломки мечтата за щастлив семеен живот…

Още с излизането си романът е номиниран за „Los Angeles Times Book Award” и е отличен с италианската литературна награда „Grinzane Cavour”. През 2000 г. Лесинг пусна и продължението „Ben, in the World”.

Дорис Лесинг (родена през 1919 г.) е живата легенда на британската съвременна литература. Лесинг е единадесетата жена и най-възрастният творец лауреат на Нобеловата награда за литература. През 2007 г. Шведската академия є присъди отличието, определяйки я като „най-епичния описател на женския опит, който със скептицизъм, плам и мечтателен устрем подложи разделената цивилизация на внимателно изследване“.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …