Начало / България / „Granta” ще излиза и на български

„Granta” ще излиза и на български

През май 2012 г. на български език започва издаването на най-старото, най-популярното и най-престижното световно литературно списание – „Granta”. Стартирало преди близо 150 години в Кеймбридж, сега сп. „Granta” се ползва с изключителен престиж и уважение сред почитателите на качествена литература в цял свят. То заема мястото на една от най-влиятелната литературна медия в началото на ХХІ век.

В българското издание ще бъдат публикувани  60% преводи от оригиналното издание и 40% българска съвременна литература. Всеки брой на българската версия ще бъде тематичен.В дебютния брой темата ще бъде „Бъдеще”.

Светозар Желев и Валерия Иванова ще оглавят списанието, а в редакционната колегия ще влязат Илия Троянов (почетен редактор), Алек Попов, Ангел Игов, Ани Илков, Георги Господинов, Дарин Тенев.

„Granta”, една от най-известните марки в световната периодика за литература, вече е у нас. Това е шанс прозата и поезията, правени тук и сега, да се качат на нова платформа. Българското издание има амбицията да избира във всеки брой най-доброто от две литератури – родната и световната. И те да бъдат четени спокойно като една”, заявява Георги Господинов.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …