Начало / България / Конкурс за фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян

Конкурс за фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян

Конкурс за фантастичен разказ до 1000  думи на името на Агоп Мелконян организира електронно списание „Сборище на трубадури“ и семейство Мелконян. Конкурсът е подкрепен от издателствата „Бард“, „Ерато“ и „Ерго“, както и от „Терабайт“.

Поводът е годишнина от рождението на писателя. Агоп Мелконян е роден на 10 март 1949 г. в Бургас. Той е един от най-четените български фантасти. Автор е на десетина книги: романи и сборници с фантастични повести и разкази. Автор е и на голям брой пиеси (три от тях са представяни на професионална театрална сцена) и сценарии за филми. Негови произведения са преведени на 65 езика.

Като преводач Агоп Мелконян сътрудничи на издателство „Георги Бакалов” за подбора на поредицата „Библиотека Галактика“. Превежда произведения на братя Стругацки, Едгар Алън По и др. Издател е на списанието за научна фантастика „Омега“ и редактор на месечното списание „Върколак“, по-късно преименувано в „Зона F“.

Преводач е и на арменска литература и поезия, публикувани от  „Ерато“. Той е и един от основателите на катедрата по арменистика към Софийския университет  и преподавател по арменска филология.Умира през 2006 г.

За повече информация посетете официалната страница на конкурса: trubadurs.com/konkurs2012

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

Един коментар

  1. Здравейте,

    Само малка поправка. Агоп Мелконян беше преподавател по арменска литература в специалност Арменска филология (сега Арменистика и Кавказология).