Начало / Любопитно / 10 романтични класики за Деня на влюбените

10 романтични класики за Деня на влюбените

В книжарниците днес има изобилие от чудесни модерни романи с любовни истории, но винаги може да намерите място за класиките на рафтовете в дома ви. Много преди „50 нюанса сиво“ да се превърне в бестселър автори като Джейн Остин и Шарлот Бронте са създавали класиките на романтичния жанр. Уебсайтът The Reading Room даде своите предложения за произведения, в компанията на които може да прекарате уикенда на Свети Валентин:

1. „Ана Каренина“ от Лев Толстой

„Ана Каренина“ е класически романс от епохата на Руската империя. В своя лишен от обич брак с по-възрастен политик Ана търси любовта на друго място и предизвиква огромен скандал. Тази класическа романтична трагедия е считана за един от най-великите романи на всички времена.

2. „Ема“ от Джейн Остин

Може би  предполагахте, че „Гордост и предразсъдъци“ ще бъде в списъка, но ще ви опровергаем. „Ема“ е сред добре познатите романи на Джейн Остин, но живее в сянката на „Гордост и предразсъдъци“. Дайте й шанс в Деня на влюбните!

3. „Невинни години“ от Едит Уортън

„Невинни години“ е трагично-романтичен шедьовър от Едит Уортън. Както в много от романите й, действието тук се развива в Ню Йорк по време на „позлатената епоха“. С този удивителен роман Уортън печели Пулицър, като авторката е първата жена, получила престижното отличие.

4. „Отнесени от вихъра“ от Маргарет Мичъл

Романът „Отнесени от вихъра“ е бил сензация, но след публикуването му Маргарет Мичъл не е писала други книги. Може би не е имала нужда да го прави – „Отнесени от вихъра“ е издържал на времето и остава класика в романтичния жанр.

5. „Джейн Еър“ от Шарлот Бронте

„Джейн Еър“ разказва историята на осиротяло момиче, което открива любовта, но това не е всичко. Книгата е революционна творба за литературата – „Джейн Еър“ е едно от първите произведения, които наистина ни допускат в съзнанието на героите. Всеки път, когато четете любовен роман, който ви позволява това, може да благодарите на госпожица Бронте.

6. „Любовникът на лейди Чатърли“ от Д. Х. Лорънс

Любовта е голяма бъркотия и Лорънс признава това. Описанията на изневяра в книгата са породили у много хора по това време мнения, че романът е неприличен, но по-късно се е утвърдил като класика в английската литература. Просто си го представете повече като историческа, отколкото като литературна версия на „50 нюанса сиво“.

7. „Малки жени“ от Луиза Мей Олкът

Романът на Олкът е сред по-ободряващите любовни истории в списъка, но въпреки това е революционен за времето си. Историята показва женските образи като многоизмерни и нуждаещи се от (и заслужаващи) истинска любов.

8. „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир

Всички почитатели на любовните истории задължително трябва да прочетат (или да гледат) най-известната романтична пиеса на Шекспир. Разбира се, Шекспир е написал много други романтични истории. Ако вече сте чели „Ромео и Жулиета“, препоръчваме ви „Бурята“.

9. „A Room With a View“ от Едуард Морган Форстър

Романът „A Room With a View“ поставя романтиката срещу културата на Едуардинска Англия. Творбата успява да разкритикува културата на тези времена без да става напълна мрачна като някои от книгите в този списък. Това не е лесна задача – Едуардинската епоха е била чувствително репресивна, но романът постига целта си, поради което мнозина го определят като една от най-великите любовни истории.

10. „Брулени хълмове“ от Емили Бронте

Шарлот не е била единственият талант в семейство Бронте. Сестра й Емили също се е реализирала като писателка. „Брулени хълмове“ е още една романтична класика. Заради относително безцеремонните описания на жестокост мненията за романа са били смесени по времето, когато е бил публикуван, но оттогава е станал любим както на критиците, така и на читателите.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …