Начало / Свят / Беше връчена европейската Гран При 2016 за комикс

Беше връчена европейската Гран При 2016 за комикс

След месец на полемики, съпътстващи наградата, белгийският автор Херман стана носител на Гран При 2016 – най-престижната европейска награда за комикс, съобщава publishersweekly.com.
Връчването на тазгодишната Гран При, провело се по време на 43-тия годишен Festival International de la Bande Desinée в Ангулем, Франция, бе донякъде помрачено от развихрилите се спорове. Обикновено повод за празник, този път наградата предизвика протести, след като беше разкрито, че единствено автори мъже са били обсъждани като достойни за честта да бъдат номинирани.
Дори и след като организаторите на шоуто оттеглиха първоначалния списък с номинирани, вълнението продължи. Стигна се дотам, че дори спряганите за тримата вероятни финалисти – белгиецът Херман, небезизвестният Алън Мур и много високо оценяваната, макар и не толкова популярна илюстраторка Клеър Уендлинг – първоначално отказаха приемането на наградата.
На финала Херман все пак беше убеден да я приеме, въпреки че така развилите се събития донякъде отнеха част от значимостта на приза. Херман (чието цяло име е Херман Хупен) е бил няколко пъти сред номинираните за наградата. Зад океана е известен с постапокалиптичната си серия „Джеръмая“, публикувана на английски от Dark Horse.
Оставяйки настрана споменатите проблеми, фестивалът с проведе на традиционната си висота. Основната програма и съпътстващите събития изцяло бяха „завладели“ всяко кътче на средновековният Ангулем.
И за разлика от американските си аналози, събитието отново премина под знака на книгоиздаването. Без филмови хитове, видео игри, транс-медийни проекти прожектирани на огромни екрани и практически без американски стил комикси. Всичко представено беше предимно в традиционния формат за европейските комикси – пълноцветни, голямоформатни албуми с твърди корици – от над 300 издатели.
Успоредно с това, фестивалът в Ангулем се явява и голям пазар на права за издаване на комикси. Над 60 издателства от цял свят бяха регистрирани именно за тази част от форума.
Шоуто традиционно привлече много посетители, въпреки че както „ветерани“ сред присъстващите отбелязаха, последните терористични атаки в Париж неминуемо са дали своето отражение. Повишените мерки за сигурност бяха забележими, включващи и претърсвания на посетители на различните събитията по време на фестивала.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …