Оригиналът на “Ода за радостта” на Шилер попадна в частни ръце

| 0 Коментари

Антикварният ръкопис се продаде за половин милион швейцарски франка

Фондация “Ваймарска класика” няма да може да плати исканата цена за ръкописа на една от най-популярните оди на Фридрих Шилер, съобщи nzz.ch. Прочутата “Ода за радостта” става частна собственост.

На аукцион в швейцарския град Базел антикварното произведение е купено след анонимно наддаване по телефона.

Ръкописът е от три изписани с мастило страници и е датиран от 1785 г. Той е бил обявен за продан с първоначална цена 150 000 швейцарски франка. След наддаването тя е скочила на половин милион.
Две седмици по-рано фондацията призова гражданите да дарят средства, за да може ценният екземпляр да стане обществена собственост. Надеждата беше, че той ще попадне в архива на културното наследство на Гьоте и Шилер. Това обаче не можа да се осъществи.

Антиката е особено ценна, тъй като Шилер е имал навика да унищожава ръкописите си веднага след като бъдат отпечатани. Именно този факт вдигна цената на запазената по случайност ода. Това е първият случай, в който ръкопис на класика се появява за аукционна продажба.

“Ода за радостта” е позната на всеки европеец, тъй като това е текстът на химна на Европейския съюз, чиято музика е написана от Лудвиг ван Бетовен.


Все още няма коментари.

Коментари