Начало / Свят / Кои библиотеки привличат туристи

Кои библиотеки привличат туристи

Библиотеки са едно от най-голямото богатство на света. Без преувеличение може да се каже, че те са паметта на човечеството. Част от тях постепенно се превръщат  и в туристически атракции не само заради архитектурата си, но и заради архивите, които съхраняват. Крале, президенти, богати интелектуалци през вековете са  участвали в изграждането на не една библиотека. Част от тях са в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.

„Марчана“ във Венеция

Изградена е през 1564 г. и е една от най-старите библиотеки в Италия. Строена е 50 г. Намира се на площад „Сан Марко“. За рисуването й Тициан е избрал седем ренесансови художници. Отворена е всеки ден от 8 да 19 ч, а в събота до 13,30 ч.

„Ататюрк“ в Истанбул

Най-известните истанбулски библиотеки се намират във важни исторически обекти. Най-интересната е Ататюрк, която се намира на площад „Таксим“. Сградата е шестоъгълна и съхранява половин милион книги. Интересното е, че най-много посетители има вечерно време. Отворена е 24 часа.

„Анджелика“ в Рим

Това е първата библиотека в Европа отворена за обществеността. Изградена е през 1609 г. и съхранява 200 000 книги и сборници на писатели от Ренесанса. Намира се недалеч от площад „Навона“ в Рим и е отворена за посетители от 8,15 до 13,45 ч. Разрешава се влизането на лица над 16 години.

„Сент Женевиев“ и „Ришельо“ в Париж 

Във френската столица заслужава си да се посетят две библиотеки от XIX век – „Сент Женевиев“ и „Ришельо“. В националната библиотека „Ришельо“ най-интересна е Лабрусовата читалня, където се намират редки книги, ръкописи, отличия и медали на френските крале. Тези библиотеки най-добре е да се посетят организирано, а входът е 3 евро.

„Александрина“ в Египет

Няколко пожари предизвикани от римляните унищожават царската библиотека на Александрия. Въпреки това новата „Александрина“ от 2002 г. е задължителна туристическа атракция. Библиотеката изглежда като слънчев диск, обърнат към морето. Разполага с четири музея, 15 изложбени зали и планетариум. В петък е затворена. Посещенията са от 11 до 17 ч и туристите са придружени от гид.

„Райхсмузеум“ в Амстердам

Това е една от най-важните библиотеки в света. Изградена е през 1885 г. Книгите „съжителстват“ с богата колекция на картини от Вермеер и Рембранд.

По БГНЕС

Прочетете още

clever-visuals-iMwiPZNX3SI-unsplash

Книгите в опасност – забранените заглавия са все повече

Неправителствени организации налагат нови критерии Сдружения в САЩ поискаха общо 2571 заглавия да бъдат иззети …

Един коментар

  1. Щях да съм щастлив, ако и нашата Национална библиотека беше обект на туристически интерес.