Начало / България / Миглена Николчина представя „Кротките“ на Ангел Игов

Миглена Николчина представя „Кротките“ на Ангел Игов

Проф. Миглена Николчина ще представи новата книга на Ангел Игов „Кротките“. Премиерата на романа ще се състои на 9 октомври от 19 ч в клуб „Перото“(София, пл. „България“ 1, НДК).

„Това е книга за време на еуфория и време на страх, време на вяра и време на мерзост, време на ярост, наречена „революционна“, и време на обикновена подлост. Героите на Ангел Игов са въвлечени в работата на един от най-болезнените мигове на българския ХХ век, споменът за който и днес ни разделя непримиримо, въпреки бездната от седемдесет години: Народния съд. Авторът изправя участниците в тази история пред избор- избора между съучастничеството и съхраняването, между съвестта и неудържимото желание за лично отмъщение. „Кротките“ е предизвикателство и към нашата съвест: ненатрапчиво, но категорично Ангел Игов ни напомня, че всяко време изправя хората пред избор“, споделя  Христо Карастоянов.

Ангел Игов е преподавател в катедра „Англицистика и американистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Един от създателите е  на инициативата „Литурне“ (2005). Бил е член на журито на конкурса за български роман на годината „ВИК“ (2007), на националната награда „Иван Николов“ (2009) и на националната литературна награда наградата „Елиас Канети“ (2013). Превежда проза и поезия от английски език. Член е  на Съюза на преводачите в България. Негов баща е философът Михаил Игов, а известният литературен критик Светлозар Игов е негов чичо.

„Кротките“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …