Начало / Свят / Рок легендата Джон Фогърти публикува автобиография

Рок легендата Джон Фогърти публикува автобиография

Рок легендата Джон Фогърти, вокал на култовата група „Крийдънс Клиъруотър Ривайвъл“, публикува мемоарите си, съобщи „USA Today“. Книгата е озаглавена „Fortunate Son: My Life, My Music“. Издателство е „Little, Brown and Company“. Авторът пише за детството си, за бързия успех и падение на знаковата му банда и за позитивното влияние на съпругата му Джули.

Макар да съществува едва 5 години „Крийдънс Клиъруотър Ривайвъл“ се превръща в една от най-влиятелните рок групи, като през 1969 г. дори си съперничи с „Бийтълс“. Фогърти пише, че обещаващият състав е бил обречен още от началото. Началото на края е през 1968 г., когато подписват договор със студиото „Fantasy Records“, което придобива ексклузивни права върху творчеството им. Постепенно взаимоотношенията между членовете се влошават и „Крийдънс“ спира да съществува през 1972 г. Музикантите се съдят един друг и проблемите между тях не са решени и днес.

Най-великия хит на бандата несъмнено е „Proud Mary“. Фогърти споделя, че песента е вдъхновена от Симфония № 5 в до минор от Бетховен. Солото на китарата пък е вдъхновено от творчеството на инструменталната група „Букър Ти и Ем Джис“.

Фогърти пише още за начина, по който композира песните, за грешките, които е допуснал в кариерата си и защо не харесва друга влиятелна група от неговото поколение – „Грейтфул Дед“. Не пропуска да сподели и политическите си убеждения. Все пак музикантът отбелязва, че не е разказал всички истории от живота си. За да го направи, щели да му бъдат необходими 15 000 страници. Може би това означава, че Джон Фогърти подготвя и продължение на своята автобиография.

Прочетете още

Memo

Мемоарите – майсторски жанр с милионни продажби

Известните повдигат завесата и това се харесва на аудиторията Биографиите и мемоарите заемат все повече място …