Начало / Свят / Почина шведският крими майстор Хенинг Манкел

Почина шведският крими майстор Хенинг Манкел

Почина един от най-авторитетните шведски писатели, Хенинг Манкел, съобщи „Гардиън“. Той беше на 67 години. Манкел беше диагностициран с рак през януари 2014 г. Авторът е известен най-вече с поредицата си романи с главен герой комисар Курт Валандер, от които са продадени над 40 милиона копия. Манкел е и една от водещите фигури на жанра „северен ноар“, който представя мрачната страна на на пръв поглед идеалните скандинавски общества.

Хенинг Манкел е написал 40 романа, 11 от които с участието на Валандер. През последните 15 години той беше издаван от „Leopard“ – издателска къща, на която е съосновател. Творчеството му е адаптирано на големия и малкия екран съответно в Швеция и в Обединеното кралство. Шведът пишеше и пиеси. Той прекарваше времето си между родината си и Мозамбик.  На български са преведени книгите му „Петата жена“, „Защитна стена“ и „Човекът от Пекин“.

След като беше диагностициран с рак, Манкел водеше колонка в „Гардиън“, където документираше преживяното в битката с болестта. В последния си текст, публикуван през септември, той посочи коментар на колегата си Пер Улув Енквист:

„Някой ден всички ще умрем. Но през останалите дни нека сме живи!“. Ще добавя към този коментар и разпространен цитат, който прочетох за първи път в автосервиз, когато бях закарал колата си за смяна на маслото. Той попълва картината. Гласи: „Не взимай живота си прекалено на сериозно. Така или иначе няма да се измъкнеш жив от него.“

Свързани заглавия
„Книгопис“ издава „Пукнатината“ на Хенинг Манкел

Хенинг Манкел се включи в акция на ООН в Уганда

Писателят Хенинг Манкел е болен от рак

Книги от Манкел тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …