Начало / Свят / Излезе биография на Гор Видал

Излезе биография на Гор Видал

Излезе нова биография на признатия американски писател и критик Гор Видал, съобщи британският „Телеграф“. Книгата носи заглавието „Every Time a Friend Succeeds Something Inside Me Dies“ – един от най-популярните и колоритни негови цитати. В превод – „Всеки път, когато приятел успява, част от мен умира“. Книгата е написана от американския учен Джей Парини, който е бил близък приятел на Видал в продължение на десетилетия. Издателство е „Little, Brown“.

Книгата представлява подробен и искрен очерк на живота на един от най-признатите, но и противоречиви американски автори. Видал е изключително влиятелна фигура в културните среди в САЩ през втората половина на ХХ век. Благодарение на 30-годишното си приятелство с него, Парини е в състояние да разкрие на читателя факти от живота му, които са скрити зад имиджа му на знаменитост и скандалнджия.

Животът на Видал е пълен със събития. Той оставя следа както с незабравимите си книги, така и с познанствата и споровете си с други известни личности. По достъпен и увлекателен начин авторът разказва историята на един от най-важните писатели за американската литература след Втората световна война. Парини не премълчава и прикрити скандали и лъжи, съпътствали живота на Видал. За написването на биографията той е имал пълен достъп до личния архив на писателя, а също така е разпитал и много негови близки и познати.

Творчеството на Гор Видал се превежда и на български език. Сред книгите му, издавани у нас, са „Калки”, „На живо от Голгота”, „Вашингтон, окръг Колумбия” и др. Той почина през 2012 г.

Свързани заглавия
Забравен роман на Гор Видал, писан под псевдоним, ще бъде преиздаден

Гор Видал: Не е достатъчно да успееш. Другите трябва да се провалят

Почина Гор Видал
Гор Видал препоръчва скандална книга
Знаменитите писатели се обиждали на „некадърник“ и „пубертет“

Книги от Видал тук

Прочетете още

snimka(2)

Весела Ангелова: В големия Уолт Дисни винаги остава и детето Уолт

Разговор за биографията на славния кинаджия с нейния преводач Избрахме необичаен начин – с цитат, …