Начало / България / Невена Дишлиева-Кръстева представя „Куфарът на брат ми“ в Русе

Невена Дишлиева-Кръстева представя „Куфарът на брат ми“ в Русе

Невена Дишлиева-Кръстева ще представи сборника „Куфарът на брат ми“. Премиерата ще е в „Хеликон Русе“ на 26 септември от 17:30 часа.

„Куфарът на брат ми“ представя 22 истории за миграцията, за дома, корените и чувството за принадлежност. Разкази от първо лице – за това как се живее на място, където не си роден, на какъв език се карат децата ти, къде се „връщаш“ и къде се „прибираш“, какво ти е струвало да тръгнеш и какво е щяло да ти струва да останеш. Сред авторите личат имената на Иво Иванов, нашумял с „Кривата на щастието“, Капка Касабова, Явор Гърдев, Георги Господинов, Paнa Дacгyптa и др.

Сборникът ще бъде представен от съставителя и редактор Невена Дишлиева-Кръстева. Тя е преводач на художествена литература от английски език. Освен българска филология в Софийския университет е завършила и магистърска програма по изкуствознание в Нов български университет. Предпочита да превежда автори, чиито произведения отговарят на вълнуващи за нея въпроси като междуличностната толерантност и приемствеността между културите, глобализацията и граничността, моделите на митологичното и историчното в литературата. Сред авторите, които е превеждала и превежда са Джон Ъпдайк, Джоузеф Хелър, Филип Рот, Джефри Юдженидис, Зейди Смит, Джеф Дайър, Мохсин Хамид, Рейчъл Къск, Шона Сингх Болдуин, Джоан Харис и др.

 

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …