Начало / Свят / Непубликувана досега поема на Езра Паунд е продадена на търг

Непубликувана досега поема на Езра Паунд е продадена на търг

Непубликувана досега поема на Езра Паунд беше продадена на търг, съобщи „Гардиън“. Търгът бил организиран от аукционната къща „Lyon & Turnbull“ в Единбург. Наддаването за поемата достигнало до 7 500 паунда. Тя е придружена с писмо до Изабел Кодрингтън, британска художничка и приятелка на известния поет.

Писмото датира от април 1909 г. По това време Кодрингтън е омъжена за критика Пол Джордж Коноди. Двамата се развеждат през 1912 г. Кати Марсдън от аукционната къща коментира:

„Поемата е забавна, невинна, не показва никакви намерения на Паунд спрямо Кодрингтън. Тя е била художничка и с тогавашния й съпруг са се познавали с голяма част от фигурите от културните среди през онези години. Така са срещнали и Езра Паунд.“

Езра Паунд е американски поет, роден 1885 г. Той е представител на ранния модернизъм. Играе основна роля за развитието на кариерите на творци като Т. С. Елиът, Джеймс Джойс, Робърт Фрост и Ърнест Хемингуей. По-известни негови произведения са „Ripostes”, „Хю Селуин Мобърли” и „Кантос”. След като се премества в Италия става привърженик на фашизма. Хванат е от американски войски по време на Втората световна война, обявен за луд и прекарва в затвора 12 години. Също е бил ревностен антисемит. След като излиза от затвора живее в Италия до края на живота си през 1972 г.

Свързани заглавия
Езра Паунд: Роб е този, който стои и чака друг да го освободи
Типовете писатели според Езра Паунд
Дъщерята на Езра Паунд съди фашистка организация

Прочетете още

Codex-Sassoon-1200x720

Древна еврейска Библия се продаде рекордно скъпо

Дълго се смятало, че ръкописът е изчезнал Кодексът Сасун е създаден преди около 1100 години в …