Начало / България / На български излиза френският бестселър „Обещанието на океана“

На български излиза френският бестселър „Обещанието на океана“

За първи път на българския книжен пазар ще се появи книга от една от най-продаваните френски авторки напоследък Франсоаз Бурден „Обещанието на океана“. Бурден е в класацията на десетте най-четени френски автори, а продажбите на книгите ѝ надхвърлят осем милиона екземпляра.

Написала е десетки романи, четири от тях са екранизирани. Двамата ѝ родители са оперни певци и това развива любовта ѝ към силните персонажи и мелодията на думите. Открива конната езда в юношеските си години и я превръща в свое страстно хоби. Бурден посвещава младостта си на ездата и на четенето на класически автори, които открива в огромната библиотека на баща си. Започва да пише разкази много рано, първият ѝ роман е публикуван, когато е едва двайсетгодишна. Писането се превръща в най-важната част от живота ѝ и още втората ѝ книга е адаптирана за малкия екран две години след излизането ѝ.  Бурден живее в Нормандия с двете си дъщери. За своите романи тя казва: „Тъй като се стремя да пиша истории, които бих искала да прочета, винаги се влюбвам в героя.”

„Обещанието на океана“ разказва за бурната история на една млада жена, бореща се да се наложи в един мъжки свят, се разгръща на фона на живописния Бретан сред приливи, отливи и насрещни ветрове. Красива и енергична, трийсетгодишната Мае е собственик на малка риболовна компания в бретанското градче Ерки. Всеки ден ѝ се налага да се бори с капризите на океана, да поддържа корабите и да осигурява бъдещето на моряците си. Тя се грижи и за болния си баща, останал вдовец още когато тя е дете. Мае поема фирмата от баща си, след като здравословното му състояние се влошава, и вече 10 години се справя успешно, въпреки че финансовото ѝ състояние е винаги на ръба. Не така обаче стоят нещата с личния ѝ живот – тя е твърде заета, за да намери време за себе си и за ухажващите я мъже. Макар приятелката ѝ Армел да прави всичко възможно да я насърчи, Мае упорито отказва да се обвърже. Защото голямата ѝ любов – онази, която е била на път да я отведе до олтара, е приключила едновременно разочароващо и трагично.

Любими теми на Франсоаз Бурден са семейните истории, изпълнени с тайни и страст. В красивите си и емоционални романи авторката описва най-дълбоките човешки чувства, така че всеки да открие по нещо от себе си. Бурден високо цени смелите персонажи, които храбро се сблъскват с живота и никога не оставят нещастието да ги сломи. Не пропуска и френската кухня, спомената с примери за местни деликатеси от морски дарове.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …