Начало / България / Днес Бяла черква отбелязва 180 години от рождението на Бачо Киро

Днес Бяла черква отбелязва 180 години от рождението на Бачо Киро

Днес Бяла черква – родното място на големия книжовник, учител, фолклорист и едновременно с това  смел участник в Априлското въстание – Киро Петров Занев, останал в народната памет с прозвището Бачо Киро, ще отбележи 180 години от неговото рождение.

От 17,00 часа в местното читалище акад. Иван Радев ще представи своя сборник със събрани съчинения на Бачо Киро „В името на живота – сбогом, живот”, съобщи „Дарик“. От 18,30 ч в Историческия музей в градчето ще бъдат наградени участниците в ученическия конкурс „Аз един Бачо Киро съм”, а след това ще бъде открита документална изложба на същата тема.

Програмата ще продължи в 19 ч с поклонение пред костите на Бачо Киро, които се съхраняват в църква „Св.Димитър”. Половин час по-късно ще бъдат поднесени венци пред Паметника – Камбанария и паметника на Бачо Киро в Бяла черква. В 20.00 ч. в големия салон на читалището ще започне тържественото честване и концерт на самодейни състави при НЧ „Трезвеност 1870” – Сухиндол. Програмата ще завърши с тържествена заря на пл.”11-ти май” с начало 21,30 ч.

Сред гостите на събитията ще бъдат акад.Иван Радев, Димитър Томов, учени от БАН, кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, специалисти от Регионален исторически музей и Държавен архив – В. Търново, Иван Александров – директор на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ – В. Търново, директори и представители на училища, носещи името на Бачо Киро в София, Павликени и Бяла черква.

Свързани заглавия

Последните записки на Бачо Киро

Да си спомним за селския даскал Бачо Киро

Обявиха победителите от конкурса „Моят роден град“

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …