Начало / Любопитно / 20 значими книги, писани от жени

20 значими книги, писани от жени

Представяме ви списък с 20 от най-важните книги, писани от жени. Текстът е на irishtimes.com.

„Стъкленият похлупак“ (1963 г.) от Силвия Плат. Единственият роман на писателката е публикуван през 1963 г. под псевдонима Виктория Лукас. Историята проследява млада жена с обещаваща кариера, която е съборена от депресията. Книгата е полубиографична и илюстрира проблемите на Плат с депресията, довели накрая до нейното самоубийство.

„Възлюбена“ (1987 г.) от Тони Морисън. Романът, награден с „Пулицър“, е вдъхновен от действителни събития. Афроаемериканска робиня взима решението да отнеме живота на 2-годишната си дъщеря, за да не позволи тя да има същата съдба като нея.

„Отнесени от вихъра“ (1936 г.) от Маргарет Мичъл. Още една книга, наградена с „Пулицър“. Действието се развива по време на Американската гражданска война. Мичъл разказва историята за житейските проблеми на богатата наследница Скарлет О’Хара. Умело избягало от стереотипите на времето, четивото се превръща в класика.

„We Need To Talk About Kevin“ (2003 г.) от Лайънъл Шрайвър. Книгата разказва за последствията след масово убийство в училище. Романът е адаптиран успешно на големия екран през 2011 г.

„Пътешественикът във времето и неговата жена“ (2003 г.) от Одри Нифнегър. Дебютният роман на Нифнегър вплита в себе си елемнти на научна фантастика и романс. Главните герои са библиотекар, който има рядко заболяване, което му позволява да пътува във времето, и неговата съпруга.

„Мидълмарч“ (1871 г.) от Джордж Елиът. Елиът е една от най-ярките представителки на реализма в литературата. С богата палитра от разнообразни герои, тя критикува социалните и политически норми на времето.

„I Know Why The Caged Bird Sings“ (1969 г.) от Мая Анджелоу. Това е първата част от 7-томната автобиография на великата американска поетеса, писателка и активистка. Книгата проследява ранния и най-труден период от живота на Анджелоу, когато тя е млада жена, заобиколена от расизъм и несправедливост, която се опитва да си проправи път в живота.

„Пурпурен цвят“ (1982 г.) от Алис Уокър. История за живота на жените в Джорджия през 30-те години на миналия век. Засегнати са теми като расизъм, сексизъм и насилие. Заглавието е отличено с „Пулицър“ и е адаптирано на големия екран.

„Златната тетрадка“ (1962 г.) от Дорис Лесинг. Книгата е с биографични елементи и е най-добрата в дългата кариера на Лесинг, носителка на Нобелова награда за литература. Историята разказва за различните аспекти от живота на главната героиня, която също е писателка.

„The Women’s Room“ (1972 г.) от Мерилин Френч. Книгата разказва за промените, които претърпява героинята Мира Уорд от тийнейджърските си години до своето съзряване. Романът е един от ключовите за американското феминистко движение.

„Да убиеш присмехулник“ от Харпър Лий. Романът от 1960 г. се е превърнал в една от американските класики. Изследват се фундаментални проблеми като човешки права, справедливост, расизъм.

„The Handmaid’s Tale“ (1985 г.) от Маргарет Атууд. Още едно феминистко издание, но този път пречупено през призмата на научната фантастика. Историята е за борбата на една жена, която иска да бъде нещо повече от пионка в ръцете на своите господари.

„Джейн Еър“ (1847 г.) от Шарлот Бронте. Книгата е британска класика от XIX век. Представлява любовната история между главната героиня и мистериозният г-н Рочестър. Изследвани са теми като полови и класови различия, сексуалност и религия.

Поредицата за Хари Потър (1997-2007 г.) от Дж. К. Роулинг. Роулинг публикува първата част през 1997 г. и стартира цяло течение в популярната култура. Вече е трудно да си представим свят без магии, Хари, неговите приятели и техните приключения. Поколения деца бяха повлияни от фентъзи романите на Роулинг.

„Брулени хълмове“ (1947 г.) от Емили Бронте. Още една класическа история за прокълната любов от по-миналия век. Трудът на Бронте е адаптиран многократно на сцената, по телевизията и на големия екран.

„Гордост и предразсъдъци“ (1813 г.) от Джейн Остин. Една от най-значимите исторически драми. Книгата е със статут на класика. Разнообразните персонажи, интересният сюжет и универсалните теми правят книгата на Остин не по-малко актуална и днес, два века след своето публикуване.

„Ребека“ (1938 г.) от Дафни дю Морие. Култов трилър от миналия век. Книгата прави Дю Морие истинска звезда. През 1940 г. романът е адаптиран на големия екран от великия режисьор Алфред Хичкок. Филмът е не по-малко незабравим.

„Малки жени“ (1868 г.) от Луиза Мей Олкът. Книгата за премеждията на сестрите Марш е написана само за няколко месеца. Тя обаче е изключителен хит на пазара. Всяка от сестрите представя различна част от характера на жената. Семейната драма интригува читателите вече повече от век.

„Тайната история“ (1992 г.) от Дона Тарт. Тарт е една от най-влиятелните писателки на нашето време. В последната година тя отново набра популярност с „Щиглецът“, но истинският й талант да създава многопластови персонажи и да използва черен хумор се разгръща именно в „Тайната история“.

„Моят замък“ (1940 г.) от Доуди Смит. Това е дебютът на Смит, която днес е по-известна с детското си заглавие „101 далматинци“. Романът ни връща към 30-те години на миналия век и разказва за живота на едно английско семейство.

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …