Начало / България / Излезе „Отвъд рая“ на журналиста Владимир Стоичков

Излезе „Отвъд рая“ на журналиста Владимир Стоичков

От днес на българския книжен пазар е новата книга на Владимир Стоичков „Отвъд рая“. Стоичков е журналист, писател и университетски преподавател. Създател е на документалната серия „Другата България“, с която обикаля света в продължение на три години. През 2002 г. се установява трайно в Латинска Америка. Автор е на романите „Последна спирка Барселона“ и „Ачупая“, излезли под името Валдана Мора, както и на издадените само в Латинска Америка сборник с разкази „В морето обичам да се къпя гола“ и биографичната „ОМ“, която е сред победителите на конкурса на Министерството на културата на Еквадор (2008 г.). Година по-късно авторът й е сред специалните гости на Панаира на книгата в Хавана и гостува на множество литературни срещи в цяла Латинска Америка.

„Отвъд Рая“ е написана в оригинал на испански и бе представена на последния Панаир на книгата в Буенос Айрес. Предстои да бъде издадена в Еквадор и Коста Рика.

В романа Барселона дава среща на Георги, един отдавна напуснал родината българин, и австрийката Елена. Една любов, която обича на испански, а в раздора си говори на два различни езика. След поредната свада двойката се опитва да възстанови блаженото спокойствие в отношенията край бреговете на плажа Палестина в луксозния комплекс Рая. Там обаче нищо не е такова, каквото са очаквали.

Първоначалното усещане за свобода бързо се превръща в параноичен кошмар за Георги, когато Ги и Таис нахлуват в спокойното им съществуване и в една луда нощ двойките разменят партньорите си. Докато реалната Елена неусетно се изплъзва на Георги, той създава неин фикционален еквивалент в опита си да я задържи. Въображението се вплита в действителността, за да заживеят заедно в собствен паралелен свят. Но обвинението в едно неочаквано убийство поставя кулминацията на и без друго ескалиращото напрежение.

Парченцата от миналото се разпиляват в съзнанието на Георги в объркан емоционален колаж. Някъде в пъзела на спомена се крие предчувствието за дълго отхвърляна тайна.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …