Начало / България / Колекция от разкази, подбрани от Джордж Р. Р. Мартин, ще бъдат публикувани на български

Колекция от разкази, подбрани от Джордж Р. Р. Мартин, ще бъдат публикувани на български

Авторът на „Песен за огън и лед” Джордж Р. Р. Мартин е събрал цяло съзвездие от известни писатели в своя нов сборник с разкази „Разбойници”, който излиза в началото на юни с марката на издателство „Сиела”. В него читателите ще могат да прочетат тематично подбрани истории за всякакви мошеници, крадци и негодници. „Имаме по нещо за всеки в „Разбойници” – научна фантастика, мистерия, историческа литература, епично фентъзи, комедия, трагедия, криминале”, обяснява Мартин, който участва в сборника с нов разказ от света на „Песен за огън и лед”.

Ако литературата, която харесвате, не е оцветена само в черно и бяло, тази нова колекция ще ви допадне. Антологията на Джордж Мартин и награждавания редактор Гарднър Дозоа е пълна с различни нюанси на сивото. Книгата съдържа 21 оригинални истории, създадени от звезден екип. Разказите ще ви забавляват и смаят с изненадващи обрати. В антологията участват автори като Джилиан Флин, Джо Абъркромби, Нийл Геймън, Кери Вон, Патрик Ротфус, Скот Линч, Чери Прийст, Гарт Никс, Кони Уилис и други майстори на перото.

„Разбойникът принц” на Джордж Р. Р. Мартин е последният от разказите в книгата. Той е предистория на друга творба на Мартин – „Принцесата и кралицата” и описва приключенията на принц Демон Таргариен, брат на краля на Вестерос Визерис I. Действието се развива няколко века преди това в сериала „Игра на тронове”, като за пореден път историята се разказва от архимайстер Гилдейн – учен, който проучва историята на Седемте кралства и проявява особен интерес към интригите, скандалните слухове и клюки в кралския двор. Джордж Р. Р.Мартин е автор и на предговора към „Разбойници”. Писателката Джилиан Флин, която се прочу с трилъра „Не казвай сбогом” споделя за сътрудничеството с фентъзи майстора: „Когато Джордж Р. Р. Мартин те помоли да напишеш разказ за неговата антология, ти просто го правиш и се опитваш да запазиш спокойствие. Наистина се радвам да съм част от „Разбойниците”. В сборника тя участва с история на безименна гадателка, която попада в неочаквана ситуация.

Действието в разказа на Джо Абъркромби пък  се развива в град Сипани, част от света на „Първият закон”. Новата история започва с грабеж и проследява историята на един пакет, който непрекъснато сменя собственика си из тъмните улици на града. С всяко прехвърляне на пакета авторът въвежда нов герой и нова гледна точка към сюжета.

Според рецензия на Library Journal в антологията „Разбойници” няма дори един слаб разказ и това е нормално, защото дори само имената, описани в съдържанието, са достатъчни, за да развълнуват всеки фен на жанровата литература.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …